L’EDUCACIÓ FÍSICA A FINLÀNDIA

should-physical-education-be-mandatory

El post d’avui consisteix en realitzar una petita pinzellada dels punts més importants de l’Educació Física a Finlàndia, per tal d’acabar de complementar el primer post.

Com es va esmentar en el post anterior, Finlàndia és un dels països amb millor sistema educatiu. Tot i que en els últims resultats de les proves PISA (fets públics al 6 de desembre d’aquest any) han baixat alguna posició en el rànking mundial, segueixen mantenint-se en les posicions més altes, juntament amb Singapur, Canadà o Hong Kong.

Pel que fa doncs, a l’Educació Física en aquest país nòrdic, segons el meu perer, el seu punt més fort és que compleixen un dels seus objectius principals, que és fer entendre la importància que té l’activitat física per a un benestar físic, social i mental. I d’aquesta manera, aconseguir potenciar la pràctica d’activitat física a la majoria dels estudiants, per tal de provocar que aquests continuïn practicant activitat física un cop han acabat els estudis. I pel que diuen diferents estudis realitzats, ho aconsegueixen.

El 90% dels menors de 18 anys són físicament actius, ja sigui a través de clubs esportius o practicant amb els amics. Els esports preferits són el futbol, la gimnàstica, l’hockey sobre gel i el floorball (esport semblant al hockey). El que fa a la població adulta, el 90% fan activitat física mínim 2 cops per setmana i aproximadament el 50% ho fan 4 cops a la setmana.

1280px-floorball_vaxholms_ibf_vs_salems_if
Floorball

Segons un estudi realitzat per la Commissió Europea (2010), Finlàndia es troba entre els països més actius del món. Tenen molt clar que la pràctica d’activitat física augmenta el benestar global de les persones i per contrari el sedentarisme és molt dolent per a la salut. Aquest fet se’ls hi explica des de ben petits a les escoles i als instituts.

Aquest és un factor molt important per als finlandesos ja que han treballat molt fort per ser unes de les nacions més sanes, ja que fa una trentena d’anys era tot el contrari. Segons un article de The Guardian, la seva dieta era molt pobre, eren inactius i els nivells de malalties cardiovasculars eren altíssims.

Tornant a les característiques de l’educació física, els objectius principals són:

  • Desenvolupar eines i coneixement propi de diferents esports
  • Desenvolupar interès per a la pràctica d’esport com a hobby
  • Incrementar l’habilitat de avaluar les pròpies habilitats físiques i marcar-se objectius
  • Capacitat de comportar-se, obeir les regles del joc i respectar la natura mentre es practiquen pràctiques esportives al medi natural.
  • Potenciar la igualtat, la paritat, el companyerisme i el multiculturalisme
  • Promoure un estil de vida saludable
  • Fomentar l’habilitat de treballar independentment i en grups

Com també passa a Catalunya i a Espanya, les hores lectives destinades a l’Educació física són molt inferiors a les desitjables, per això des del Consell d’Educació del Ministeri d’Educació i Cultura de Finlàndia, va llençar, a l’any 2010, un programa anomenat “Finnish Scools on the Move” que consisteix en garantir una hora d’activitat física al dia, per a totes aquelles escoles que s’inscriuen al programa. Actualment, més del 70% de les escoles estan apuntades al programa.

L’objectiu principal d’aquest programa és expandir-se a tot per tot el territori per així assegurar una vida més activa i menys sedentària de la població més jove.

Per tal d’assegurar aquesta hora més d’activitat física diària ho fan ja sigui afegint més hores lectives d’activitat física,  fomentant un desplaçament a actiu l’escola  o encoratjant l’activitat física a les hores de pati i de descans. Per altre banda, s’implementen mètodes actius d’aprenentatge, evitant llargs períodes assentats.

Personalment penso que des de les escoles i centres de secundària es fa una gran feina a l’hora de promoure l’activitat física per a un estil de vida saludable. Tenen molt clar que és necessària per a la millora de la salut, potser perquè ho han experimentat en primera persona.

Es per això que la majoria de la població està involucrada en alguna pràctica esportiva. Aquest és un objectiu que crec que totes les societats s’haurien de marcar per tal de reduir el sedentarisme i totes les malalties que porta de cua.


 

BIBLIOGRAFIA             

http://www.liikkuvakoulu.fi/english

https://www.theguardian.com/befit/story/0,15652,1385645,00.html

https://finland.fi/es/vida-y-sociedad/finlandia-a-la-cabeza-en-actividades-fisicas-y-deporte/

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s